NOTISER FEBRUARI 2009


Varfågel - 09


Foto: Lennart Ljus

NY KARTA 2009-02-27 - klicka här >>

I slutet av november drog vi igång ett vinterprojekt som handlar om att hitta kommunens varfåglar. Här presenteras det femte resultatet. Om du klickar upp kartan kan du se var de finns. Det börjar komma några nu i den östra delen av kommunen. Det är viktigt att påpeka att hela den delen som är Loffaroten mot Falekvarna med flera områden runt Kälvene - Slöta har sökts igenom med negativt resultat. Det finns emellertid fler vita fläckar på kartan som borde fyllas igen……
Det fattas fortfarande många varfåglar och nu närmar vi oss sista rycket.
Det är fortfarande så att det måste finnas fler! Ut och leta – nu är dagarna längre vilket gör att man hinner med flera områden. Nästa resultat som presenteras blir slutresultatet.
De senaste varfåglarna är:
Strax norr om Stenstorp utmed riksvägen
Ållebergs änne
Snösbäck

En särskild eloge till Lennart Ljus som bidragit med många av prickarna på kartan och som fortfarande är den flitigaste rapportören

skrev Åke den 2009-02-27


Pilgrimsfalk på Lantmännens silo?

Häromdagen tog Inge Olsson och Lennart Ljuhs ett fint initiativ till att sätta upp en pilgrimsfalkholk på Lantmännens Silo. Sagt och gjort - Lennart tog kontakt med Granngårdens folk och med Tommy Järås för måtten och så är vi igång. På silotornens tak finns en veritabel slaktplats med rester av många döda kajor. Det är nog så att det inte är vår pilgrimsfalk utan en berguv som äter sina byten där. Holk skall upp med det snaraste i alla fall och till dess - åk ner och kolla efter berguv på silotornen  när skymningen har lagt sig.
Tack personalen på Granngården för stor hjälp och härligt tillmötesgående.
På bilden tar Helge Sundén mått där holken skall placeras.
Bilden har Lennart Ljuhs tagit. Samme Lennart Ljuhs som har fått se sin fantastiska bild på väderfenomenet i Mönarp spridd över världen. Bilden är en sensation - varken mer eller mindre.

Åke skrev
2009-02-26


Foto: Lennart Ljuhs


Vinterresan till Skåne den 6 – 8 februari

Fler av Kent-Oves bilder finns här >>


Foto: Kent-Ove Hwass

Så var det dags igen för en Skånehelg mitt i vintern. Man måste säga att intresset växer; hela sexton deltagare hade mött upp för att möta våren eller i varje fall för att få fatt på lite fler fåglar än de vi vanligen hittar här upp hos oss i denna bistra tid.  Vi fick ihop 74 arter under resan vilket är bra med tanke på omständigheterna, vilket vi strax skall se.
Lördagen innebar dimma av värsta slag. Vid några tillfällen var sikten bättre än hundra meter men det varade inte länge. Vi bestämde oss för kustlokaler med hopp om lite bättre sikt men det var bara en marginell förbättring. Bästa resultatet fick vi vid Äspet i Åhus med vackra alfåglar och framför allt ett par vattenpiplärkor som lät sig beskådas så väl att alla fick se bra. Förra året blev det i stort sett endast lätesobservationer. I Simrishamn försökte vi oss på att skilja isär trutarna men avståndet var lite väl långt. I småbåtshamnen fanns dock en hel del änder och doppingar att titta på, bland annat ett bra gäng med smådoppingar. Sista anhalten för dagen var planerad till Hammar på Sydkusten för att titta efter kornsparv. Detta var emellertid en hopplös uppgift; den sura dimman som förföljt oss hela dagen hade nu tätnat ännu mera och eftersom vi inte visste var fälten som sparats åt kornsparvarna var belägna någonstans, återstod endast att ge upp och åka hem.
Lördagens väder var helt annorlunda. Det hade snöat under natten och klarnat upp efter detta. En frisk morgonluft mötte oss när vi äntrade bilarna för att åka till Fyledalen som var den första anhalten för dagen. Fint med rovfåglar av många slag. Det som vi minns bäst är den uppvisning som två äldre kungsörnar bjöd på. Många glador patrullerade ständigt i lufthavet över våra huvuden. Därefter hade vi siktet inställt på taigatrasten i Klågerup som funnits där en tid. Strax efter avfärden från Fyledalen upptäcktes några vildsvin på nära håll som en del a resedeltagarna kunde bese på nära håll. Vi hade också planerat in ett stopp vid Havgårdssjön för flera rovfåglar. Fem havsörnar och åter många glador i vad som faktiskt var rena vårvädret.
Så kom vi till Klågerup men det var en missräkning, Trasten behagade inte att visa sig, det är möjligt att uppvaktningen varit för intensiv under veckan och att den blivit skygg av det.
Efter en timmes letande for vi till Vombs Ängar med ännu fler glador och många gäss – bland att flera hundra bläsgäss och några vitkindade. Den största uppmärksamheten väckte nog ändå den flock med elva vita storkar som kom flygande mot Rommelåsens mörka silhuett, en något främmande uppenbarelse i vinterlandskapet.
Avslutningen var planerad till Rönnen vid Skälderviken för att leta redan på jaktfalken som håller till där. Detta gick nu inte; vi fick däremot se en uppvisning av en pilgrimsfalk som irriterade en stor kajflock. Inte så dåligt det heller! Trettiofem vårspelande storspovar avslutade resan med en påminnelse om en tid som inte är avlägsen. Som vanligt var det ett samarrangemang mellan våra föreningar Skövde Fågelklubb, Falbygdens Fågelklubb samt Västergötlands Ornitologiska Förening.  

Kent Ove och Åke ledde det hela och Åke skrev
2009-02-09


Slut för i år – Tack för i år!

Så var örnhelgerna tillända ännu en gång. Ett mellanår får man nog säga. Vi har tråkigt nog inte haft någon riktig tillströmning av örnar utöver vårt häckande par, Vi borde ha haft ett antal yngre individer utöver dessa gamlingar. En handfull är inte orealistiskt. Nu har det varierat förr; men så få yngre örnar som vi haft i år hör inte till vanligheterna. Orsak och verkan kommer naturligtvis att diskuteras framöver. Vi hade en fantastisk skridskois på sjön när den frös till på allvar runt nyår och mängder av skridskoåkare lockades att ta den i besittning.  Det är naturligtvis en härlig möjlighet som vi inte vill ta ifrån någon, men det skulle vara bra om den södra delen av sjön kunde få vara fredad. Låt oss säga söder om en linje Almeö – Ora nabbe. Eller ännu hellre - söder om Gamla Flianån. Detta är förstås inte lätt att åstadkomma men BRA information på de platser där man parkerar sina bilar skulle var till stöd och hjälp. Vi får ta upp detta till diskussion med länsstyrelsens folk. Vi har dock haft väldigt många besökare. Utan att vi har gjort någon riktig utvärdering ännu kan man beräkna antalet  till några tusen. På dialekterna hör man att en hel del kommer ganska långväga ifrån – säkert en effekt av den goda pressbevakningen. Jag återkommer ännu en gång med lite mer information innan vi stänger örnbutiken för säsongen och övergår till tranorna.

 /Åke 0209

PS. Utläggen på utfodringsplatsen kommer att fortsätta fram till den första mars – cirka.


Utlägg på utfodringsplatsen den 7 januari.
Det är Ulf Karlsson som försöker få ordning på länkarna
(klicka för större bild)


Ett lysande årsmöte

Sista fredagen i januari hade vår förening sitt årsmöte i Friggeråkers Bygdegård. Helt enligt traditionen. Kvällen inleddes i högkulturens tecken med att vår medlem Roland Lindberg underhöll med att spela folkmusik på nyckelharpa. Årsmötesförhandlingarna följde därefter, föredömligt ordförda av Björn Spetz.
Kvällen höjdpunkt blev den oerhört vackra bildvisningen under rubriken Ett År På Getterön. Det var Kaj Krutfält från Varberg som bjöd på denna högklassiga underhållning. Flera nickar nog igenkännande till namnet, Kaj var en trägen besökare i Hornborgabygd för några år sedan. Det är absolut ingen överdrift att säga att publiken var hänförd av de vackra bilderna.
Förtärningen bestod av ytterligare en läckerhet i form av smörgåstårtor som Anita och Susanne hade åstadkommit med stor konstfärdighet.
Kvällen avslutades med vårt medlemslotteri med som vanligt jättefina vinster som inte kunde göra någon besviken
Så är vi inne i klubbens femtioförsta levnadsår, förhoppningsvis i lite lugnare takt än vårt jubileumsår. 

/Åke 2009-02-01