NOTISER JULI 2012


Slut för i år!

Den sista juli ringmärkte Helge och jag årets sista tornfalkkull. Den fanns i Long som ligger nära Vara. Vi startade med de första kontrollerna den 21 maj så en stor del av sommaren har gått åt.
Så sent och utdraget som i år brukar det dock inte vara, normalt är vi färdiga runt den första juli.
Inom kommer en sammanfattande redovisning av årets resultat.

//Åke 2012-07-31
 

Helge på stegen hämtar ner årets sista tornfalkungar
Klicka för större bild


©Åke Abrahamsson



Buskmus på Ålleberg!

Nyligen upptäckte Linda Svensson en buskmus vid Ållebergs änne. Detta fynd är särskilt intressant eftersom Ålleberg ligger så isolerat med åkermark runt omkring. Buskmössen anses inte sällan tillhöra betydligt mer skogliga miljöer. Linda antar att det var en unge på grund av dess litenhet. Det är även hon som har tagit de fina bilderna.

//Åke 2012-07-22


©Linda Svensson


Otack är världens lön...

Sedan några år tillbaka har vi en stuga i Medelplana på Kinnekulle. Under mina vandringar i markerna där har jag noterat en hel del hackspettar, känns faktiskt som det finns flera hackspettar på Kinnekulle än på Falbygden.
Göktyta är en av dessa som jag hörde när vi kom till området för 5 år sen. Dess omisskännliga läte är lyriskt att höra på våren. Ulrich Tourbier tipsade mig att sätta upp en holk, vilken han naturligtvis raskt spikade ihop. Spån i botten och instruktioner om att sätta i en kork i hålet fram till 1:a maj för att inte några andra fåglar skulle ta den först.... Redig som jag är har jag ju naturligtvis följt dessa instruktioner varje år. Men ingen göktyta! Ingen annan fågel heller för den delen...
I våras hörde jag göktytan flera gånger från stugan, vid några tillfällen faktiskt 2 samtidigt. Kollade holken men ingen aktivitet. Döm om min förvåning när jag runt midsommar fick höra att det var ungar i starholken som sitter 10 meter från stugan. Inte starar dock utan det var faktiskt göktytan som tagit den i besittning. Gissa om jag blev lycklig...
Ledsen Ulrik att det inte blev häckning i din holk, men det gick ju bra ändå. Och jag skall fortsätta sköta göktyteholken som tidigare...

//Tore Johansson 2012-07-12



©Tore Johansson


I sillsaltarnas land

Vi var väl en del som efter att ha kollat väderprognoserna hade vissa farhågor inför årets försommarresa till Skåne. Dessa farhågor kom dock på skam. Efter att vi passerat igenom ett småländskt skyfall så fick vi inte en droppe på oss. Redan i vandrarhemträdgården i Tollarp hördes gransångarens ”sillsaltarvisa” och sedan hördes den nästan överallt tillsammans med rödstjärtens drill, en viss skillnad mot Falbygdens skogar. En del av Skånes specialiteter var märkligt svårflörtade i år. Några enstaka gyllingflöjtanden hördes vid dammen med smådopping på vägen ner mot Ravlunda. För övrigt intet. Fältpiplärkorna på strandhedarna  var också besvärliga. Jag tror inte att alla deltagare fick någon bra obs. Vi hade dock fina törnskateobsar och hela tiden hördes trädlärkans ”lullande” sång. Vid Furuboda folkhögskola letade vi förgäves efter gulhämplingen.
Bättre tur hade vi vid Herculesdammarna där vi efter ett tips kunde bese ett mycket väl ihopkommit pungmesbo hängande ned från en haggtornsgren. I dammarna jagade som vanligt ett gäng svartärnor, en rördrom tutade och från ett vassområde hördes ”tjingandet” från skäggmesar.
Besöket i Kristianstads vattenrike inleddes med att bese stadens vattentorn. En ganska traditionell ”svamp” om det inte hade varit för den lådan som var placerad på dess kant.  Precis när vi kom dit fick lådans innevånare, pilgrimsfalksungarna en präktig duva av sin mor. En av ungarna utförde en som man kunde tycka livsfarlig balansakt utanför lådan på tornkanten men den försvann sedan in för att förse sig. Vad som sedan pågick i holken kunde sedan följas via webbkamera och I-pod.  Ungarnas skrik och utflygande duvfjädrar  talade ju också om vad som var på gång.  Medan matningen pågick satt hanen hela tiden på ett närbeläget kyrktorn. Vi besökte sedan Vattenrikets informationsbyggnad, en imponerande anläggning.
Söndagen inleddes sedan med kornsparvarna vid Hammar för vidare färd mot Fyledalen. Tillsammans med de allerstädes närvarande gladorna kunde flera kungsörnar och havsörnar räknas in. En fin bivråksobs och flera lärkfalkar kunde också noteras. Innan vi sedan anträdde resan mot nordligare nejder så besöktes storkcentrant vid Alby och vid Flyinge stuteri. 
Trots att en del av skånespecialiteterna kanske inte hade varit så tillmötesgående i år så var nog all deltagarna nöjda med årets skåneresa, inte minst det fina vädret.
Vi ifrån FFK vill också passa på tacka deltagarna från Skövde fågelkubb för en som vanligt trevlig gemenskap.
 

// Lennart

Har nu kollat Kristianstads vattenrikes hemsida och där står tyvärr att pilgrimsfalkshanen avlidit i dagarna. Orsak okänd.


Nationalnyckeln - bokutgivningen föreslås att läggas ned!

För några år sedan började det förnämliga bokverket Nationalnyckeln att ges ut. Nu har 14 böcker kommit ut och man kan läsa om stövsländor, tofsspinnare, slemmaskar, käkmalar och mycket annat spännande. Böckerna är otroligt fina och de ges ut till ett mycket förmånligt pris.
Vi som prenumererar på verket har i dagarna fått ett kort från Nationalnyckeln och Svenska artprojektet där dom önskar trevlig sommar och dessutom talar om att en utredare har kommit fram till att bokutgivningen föreslås läggas ned. "Kunskapsspridningen föreslås övergå helt till digital form och Nationalnyckeln upphör som bokverk" Dessutom föreslås anslaget till hela projektet minska med 20 miljoner. Detta är ju erbarmligt ynkligt. Starta upp en så förnämlig bokserie - unik i världen för att sedan bara upphöra. Fågeldelarna lär vi då aldrig se röken av om förslaget går igenom. Vi får se dom i datorn istället. Den möjligheten finns väl redan. Det mesta går väl att hitta om man letar lite. Det finns möjlighet att protestera mot detta illdåd.
Gå in på: www.nationalnyckeln.se och läs om projektet och om utredarens förslag. Där finns möjlighet att skriva på en namnlista. Skriv till regeringen, miljö- eller landsbygdsdepartementet och protestera om du vill gå ett steg längre.

//Lennart 2012-07-03