NOTISER OKTOBER 2008

 

Varfågel - 09

Här kommer ett litet projekt som jag hoppas att våra medlemmar vill lägga lite tid på i vinter.
Frågeställningen är - Hur många varfåglar finns det i vår kommun. Eric Thorsson har letat under några år och har väl ett visst hum om hur många det kan finns - åtminstone runt Hornborgasjön - men här finns stora områden som är okända. Egentligen vet vi något säkert endast om mossarna ner mot Mönarp. Om resten söderut och likaså mot Vartofta och bortåt - inget. Så använd lite tid i vinter till att leta. Fram till den 15 mars kan vi hålla på.  Rapportera till Åke vartefter. Uppropet kommer naturligtvis även i nästa meddelande.
I dag på domsöndagen hände sig det enastående att vi hade en varfågel på verandan. Den var väl igång med att jaga blåmesar på utfodringen vilket slutade med att den satte sig på en tvättlina som går inåt från en av stolparna på verandan. Alldeles utanför köksfönstret satt den, en kanonupplevelse helt klart!

//
Åke den 23 november


Foto: Lennart Ljus


Fler rara hägrar...

På torsdagen den 13/11 dök ytterligare en vit häger upp i Hornborgasjön. Denna gång var det en ägretthäger som gick och spretade utanför Vadboden. Den har varit väntad hela sommaren eftersom det kanske varit så många som ett tiotal i Sverige denna säsong. Så blev det en ändå, så här alldeles på sluttampen innan sjön går till vintervila.

//Åke
2008-11-13

Tillägg 2008-11-16
På söndagen dök ytterligare en ägretthäger upp och de båda fåglarna kunde bl.a. ses flyga tillsammans i området runt Vadboden/Trandansen.

//Mari
2008-11-16

Här kan du se aktuella obsar från Hornborgasjön >>>


Kohäger i Hornborgasjön

På lördagseftermiddagen, just när den första isen lagt sig på sjön, upptäcktes en kohäger nedanför Stommen på Ytterberg. Det var Christopher Magnusson som hittade den och det var ju extra roligt. En hel del hann se den innan det mörknade, men man såg var den tog nattkvarter, och på söndagsmorgonen kunde man titta komfortabelt på den när den lämnade buskaget där den tillbringat natten. Tyvärr varade glädjen endast en kort stund, eftersom den flög iväg över Stommens gård och försvann. Många tillresta hann inte fram i tid, min tro är dock att den hittas under dagen. En som hann fram i tid var dock den man som kört från Umeå under natten - 89 mil. Det kan man kalla drag 

// Åke - den 2 november 2008

Tillägg 2008-11-07
Kohägern är fortfarande kvar.

Se rapporter på Artportalen/Svalan här >>


Foto: Petter Friberg


Foto: Petter Friberg

Mari


Örnvinter!

För vilken gång i ordningen vet jag inte men nu är förberedelserna för årets örnvinter i full gång. Det kommer att bli precis som vanligt; Det första utlägget blir i vecka 47 eller 48. och det blir örndagar i januari – februari precis som vanligt. Datum och annat viktigt kommer du fortlöpande att hitta här på hemsidan.
Hittills har vi gjort en del förberedelsearbeten. Vi har gjort i ordning skafferiet som har blivit lite slitet med åren. Till detta kommer en ordentlig uppgrusning framför eftersom der är väldigt surt om det inte är fruset. Sist men inte minst har vi varit ute i sjön med kanot och sågat ner sly som har vuxit upp så högt att det hindrade sikten från trandansen.Varje vecka under vintern kommer den här rubriken upp med senaste nytt från örnverksamheten. Titta efter den!

/Åke


Sista vändan för året…

Sedan många år är det tradition i våra klubbar att åka till Getterön och Morups Tånge i All Helgonatid. Något år har vi fått ställa in på grund av eländigt väder men för det mesta har vi åkt. Vi har sett alla möjliga fågelarter – allt mellan grålira och bergtaigasångare. I år var vi tretton personer från båda klubbarna, flertalet av dem från en av Kent Oves studiecirkelgrupper. Vädret var formidabelt. Det är sällan man kan se havet spegelblankt och rakt inte i november men så var det i år, alltmedan en flödande sol värme nästan sommarvarmt i senhösten. Sjuttien arter fick vi ihop, det är mycket i början av november. På Getterön besåg vi förstås en gammal pilgrimsfalk men framförallt mängder av änder och vadare. Nästan tvåhundra vitkindade gäss mins vi och även tre smådoppingar. En ensam trana spretade omkring på en av gräsholmarna och en mycket sen svartsnäppa sam runt i det grunda vattnet.  Vid Morups Tånge fanns överraskande många vadare kvar; myrspov, storspov, kustpipare, kärrsnäppa och större strandpipare förgyllde artlistan. En toppskarv blev det även i år, den stod så fint alldeles ensam att det inte beredde några svårigheter för någon att känna igen den. En flock snösparvar och några vinterhämplingar hör lokalen och årstiden till. En god stund ägnades åt piplärkor. Detta startade med en piplärka som visade tydliga tecken på vattenpiplärka. Tyvärr var det endast ett par av deltagarna som fick se den innan den försvann. Den fick därmed gå som trolig i protokollet. Nästa anhalt blev Galtabäcks hamn med ytterligare en supergrann pilgrimsfalk. Vi tänkte oss att gå ut på ön utanför för att leta berglärkor. Detta behövdes inte därför att en uppmärksam deltagare upptäckte fyra stycken helt nära tornet. Dagen började lida och vi hade tips på en svarthakad buskvätta vid Träslövs läge. Ett omfattande letande resulterade i ingenting men på vägen tillbaka var den plösligt där. Det går bra på våra resor. Efter detta var det dags att avsluta och åka hem efter en riktig superdag.
Kent Ove och Åke ledde och Åke skrev // den 4 november 2008

Se fler bilder (Skövde fågelklubbs hemsida) >>
Artlista hittar du här >>


Foto: Kent-Ove Hvass