NOTISER SEPTEMBER 2008

 

SKÅDARTIPS


Foto: Lennart Ljus

Besök Agnestadsjön!
Agnestadsjön är en liten pärla alldeles inpå knutarna. Så här års är det inte fåglarna i sjön som intresserar i första hand utan genomflyttarna och de som finns i omgivningarna. Gå en sväng utåt fälten med hoppet att stöta upp en lappsparv, rödstrupig piplärka är lite väl sent. Blå kärrhök och stenfalk är rovfåglar som hör till och snart kommer de första fjällvråkarna. Längre fram kan man se gråsiskor, snösparvar och vinterhämplingar flockas kring vinterståndarna.
/Åke
2008-09-30


Hönöresan 2008-09-20

Traditionsenligt åkte våra föreningar i Skövde och Falköping på klubbexkursion till Hönö när september börjar lida mot sitt slut. Det är en lotteriverksamhet och denna gång får man nog säga att det blev en nit. Inte många fåglar och de som ändå blev var i form av enstyck. En storlabb, en svarttärna, en dvärgmås, tre tretåiga måsar, en stenfalk, en sillgrissla och så vidare; Man kan tänka sig att den långa period av ostliga vindar som präglat september har skickat ut havsfåglarna i Atlanten. Det blev hur som helst en skön sensommardag i Bohusläns stenlandskap. Många örter blommar fortfarande där kustbaldersbrå och trift är de mest framträdande. Blommornas starka färger harmonierar vackert mot berggrundens sparsmakade färgskala. Längre upp i mera skyddade lägen låg kaprifoldoften tät mellan skrevorna. där enstaka gärdsmygar och rödhakar lockade i snåren.
Per Olof Bengtsson och Åke Abrahamsson ledde övningen som lockade sju deltagare
2008-09-21


Exkursionsgänget på spaning

Foto: Åke Abrahamsson

Kustbaldersbrå blommar fortfarande rikligt i skrevorna

Foto: Åke Abrahamsson


Falsterboresan i september -08


Foto: Kent-Ove Hvass

En av våra återkommande klubbaktiviteter är resorna till Falsterbo vid mitten av september. De är också våra mest lotteribetonade eftersom de är helt beroende av rätta väderförhållanden för att bli bra. Rätta förhållanden är soligt väder och svaga till måttliga vindar mellan väst och syd. Detta års resa innebar nordostliga vindar och en för årstiden bitande kyla vilket följaktligen gav få sträckande fåglar ut över Falsterbonästet. Ändå fick vi ihop etthundratjugosju arter vilket är riktigt mycket under blott två dagar. Många deltagare innebär många ögon och och öron och det här med att föra artlista, som vi alltid har på våra resor, gör att det kollas hårt för att hitta den sista entitan. Hela nitton deltagare innebär något av rekord för våra resor.
Eftersom vinden inte indikerade några större rovfågelmängder över Skanörs ljung valde vi att istället åka in till sjöarna inne i Skåne. På lördagen innebar det en tur mot Börringe och Näsbyholm. Flera havsörnar och ett par kungsörnar, många glador som sig bör och åtskilliga andra rovfåglar kunde vi notera i anteckningsböckerna. Några flockar med sydsträckande tranor på hög höjd väckte berättigad uppmärksamhet. Mornarna på Nabben är alltid spännande, så även dagar med få fåglar. En jorduggla kom farande, en flock nötkråkor som försökte sig på att ge sig ut över vattnet väckte uppståndelse. Forsärlor och piplärkor i luften över oss och utanför Nabben fanns vadare och änder i höstliga dräkter att försöka sig på att bena ut. Runt fyrträdgården bjöd ett par spillkråkor på show. Även om det var få rovfåglar i luften var det ändå tillräckligt för den som inte är van att titta på de olika dräkterna som bivråken kan förekomma i; från beigetonade årsungar över normalfärgade exemplar till sådan som nästan verkar svarta på håll - med och utan mörka huvuden. Från ringmärkningen visade man upp ett urval av de fåglar man hade fångat och jag såg på publiken att så hade man nog inte föreställt sig att en gräshoppsångare såg ut! Pedagogiskt! Efter de obligatoriska timmarna på Nabben på söndag morgon hade vi som vanligt att göra valet mellan att åka iväg eller att sitta på ljungen resten av dagen. Tre ägretthägrar på Vombs ängar fällde avgörandet. Det här handlar mycket om att försöka satsa på det som är någorlunda säkert när vi har så lite tid till förfogande. Vomb och Krankesjön passade också bra åt rätt håll med tanke på eftermiddagens hemresa. Från Silvåkratornet vid Krankesjön fick vi se två av dessa stora vita fåglar, både flygande och födosökande i vassen på hägervis. Vomb – Krankesjön är ett riktigt fint område med rovfåglar, änder och gäss i massor. Författaren kunde räkna hem minst fem olika havsörnar på den korta stund vi var där. Änder av de flesta slag (även årta) fanns utanför tornet och bland mycket annat drog en stor flock med stjärtmes förbi i buskarna utanför. Minst en pungmes hängde med.
Resan avslutades med tre vita storkar som gick spretade på en klövervall vid Flyinge och det är väl nästan symtomatiskt; vi försöker att hålla ett högt tempo på våra resor. Det gäller att få ihop så mycket skådartid som möjligt på den korta tid som står till buds.

Kent-Ove och Åke ledde och Åke skrev reseberättelsen.
2008-09-16