SKÅDARTIPS OKTOBER 2004

 
 
Sidensvansinvasion

Just nu pågår den kraftigaste invasion av sidensvansar jag sett under mina snart femtio skådarår.
Förra helgen såg jag och Anita Ljungström mellan tusen och femtonhundra enbart runt Grönelundsgatan och så har det fortsatt under veckan. I dag den 21 oktober såg jag en ny jätteflock om bortåt niohundra som höll till rönnarna utmed Aspängsvägen.
De första i landskapet dök upp i Vänersborg den 6 oktober och inte långt därefter hade vi de första i Falköpings kommun när ett par hundra sågs i Åsarp. Det finns alla skäl till att gå ut för att titta på dem, man kan misstänka att när de är så många kommer rönnbären att ta slut ganska fort, de får dessutom god hjälp av många björktrastar. Man får lov att anta att dessa sidensvansar kommer långt österifrån, det finns ingen möjlighet att det endast är fråga om skandinaviska fåglar.

Det skulle vara värdefullt att få in så många rapporter som möjligt, många rapporter gör det möjligt att göra en beräkning av hur många som finns i kommunen tillexempel denna vecka.

Dessutom! Har ni hört att domherrarna låter annorlunda mot vad de brukar?
Om man lyssnar lite extra kan man höra att flera av dem låter som en leksakstrumpet i stället för den sedvanliga mjuka visslingen. Det kan vara så att vi även har en domherreinvasion långt öster ifrån och att dessa låter annorlunda än våra inhemska domherrar. Många har uppmärksammat detta och utredning pågår.

Åke A


Foto: Petter Friberg


 
Kolla efter bergfinkflockar!
 

En liten del av bergfinkflocken
uppe på Ålleberg.
Foto Åke A.

 
Här och var i landskapet kan man i oktober månad se väldiga bergfinkflockar. Just i dagarna finns en sådan jätteflock uppe på Ålleberg, den innehåller mellan fem och tiotusen bergfinkar. I sådana här flockar kan också dölja sig en del annat smått och gott såsom en eller annan lappsparv, siskor och även vinterhämpling. Favorittillhåll är kvarstående rapsfält eller skördade men obearbetade sådana. Rapsfröet innehåller femtio procent fett så man kan förstå att det är begärligt. Stora bergfinkflockar drar också predatorer och på Ålleberg har jag sett två blå kärrhökar, två sparvhökar, en duvhökhane samt två ormvråkar. Stenfalken är annars den rovfågel som är mest trogen i sådana här sammanhang, det bara så svårt att få syn på dem eftersom de kommer farande lågt över marken i en rasande fart.

Gå således ut i landskapet och leta reda på de här flockarna, de finns med säkerhet på fler ställen än på Ålleberg.

/Åke A