KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Programpunkter finns i Svarthaken - KLICKA HÄR >>


OBS: fel datum i medlemsbladet när det gäller Hornborgaseminariet 2024
Reservera redan nu den 3 mars 2024, för  Hornborgasjöns fältstations Hornborgaseminarium i Doppingen på Fågeludden. Start klockan tio, mingel och "fruktfika" från 09.30. Program kommer att finnas ute lite längre fram. Med tanke på måltiden skall du anmäla dig till Åke Abrahamsson 070 660 24 53,  eller mejl ake.p.abrahamsson@telia.com, senast en vecka innan.



Klubbens resepolicy – resor med övernattning. Denna innebär att resan blir av om tillräckligt många anmäler sig och att det finns ledare samt att övriga arrangemang kan ordnas. Preliminär anmälan senast tre veckor innan eller per angett datum. Efter detta datum är anmälan bindande vilket innebär att du får betala för din plats även om du inte följer med. Sjukdom är giltigt förfall. Senast per sista anmälningsdagen finns ett fast pris på resan att tillgå. Du kan fritt hoppa av fram till och med detta datum.

UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA
"Onsdagsgruppen"

Utflykterna för daglediga en gång i veckan fortsätter genom hela vintern. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans, var och en efter sin förmåga.

OBS: Från och med onsdag den 21 februari samlas vi klockan 08.00
Samling är som vanligt på Fredriksbergskyrkans parkering.
Tills vidare åker vi i egna bilar.

Välkomna!

/Anita och Kenneth

Tag kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS Ta med fika och kläder efter väder gäller.

Länkar till alla rapporter från onsdagsgruppen finns samlade här >>>>

Program 2024

Anmälan gäller till de flesta aktiviteterna, detta anges vid respektive aktivitet. Samåkning när så är möjligt. Vid resor utanför Skaraborg delar de som åker med i bilen på, för närvarande, 18,50 per mil. Även i övrigt, om den som kör vill ha ersättning. Ta alltid med fika och kläder efter väder. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering. Aktiviteter kan ställas in om det saknas ledare.

APRIL

Tisdagen den 16 april
klockan 19.00.
Månadsmöte i klubblokalen
Margareta Setterberg kommer till vårt möte denna gång med ett bildföredrag. Vi ser med spänning och förväntan fram emot detta, många av oss har kunnat se och njuta av Margaretas bilder i media och på utställningar.

Söndagen den 21 april
klockan 06.00.
Grimmestorpaskogen i Velinga

Vi har besökt den här skogen om hösten vid flera tillfällen men detta är vårpremiär. Efteråt besöker vi Ettaks strömmar i vårskrud. Anmälan till Åke, 070 660 24 53

Torsdagen den 25 april
klockan 17.00
Sjön Lönern och dess storlommar

Fin lokal i kommunens utkant som vi borde jobba lite mer med. Nedre delen ligger i Ulricehamns kommun. I närheten finns ännu en sjö som heter Yttern, även den en lomsjö. Valet att åka på kvällen innebär medljus vilket underlättar betydligt. Anmälan till Åke 070 660 2453.

 

Resterande programpunkter finns i Svarthaken -  KLICKA HÄR >>

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2024) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Besök hos en ugglesamlare

I fredags satt jag och Maggan och tittade på TV när vi plötsligt hörde ett mystiskt knackande, kanske på köksfönstret eller möjligen på ytterdörren. Efterforskning gjordes men ingen förklaring kunde hittas så skulden fick väl som vanligt läggas på någon av katterna. Efter kanske trekvart ett nytt knackande och nu helt klart på köksfönstret. Siri, skuldbelagda kattan for upp på köksbordet så uppenbarligen var det något på gång. Siri for som en galning mellan rutorna och så fick ju jag se vad som var anledningen. En kattuggleunge som klamrade sig fast på fönsterblecket. Där hade den ju då suttit nästan en timme och kom att sitta kvar ytterligare ett par timmar. Det var en av de två uggleungar som jag sett i min lada ett par dagar tidigare. Hur de lyckats genomföra häckning i lada eller ladugård trots pågående rivning och reparationsarbeten är obegripligt. Natten efter besöket på fönsterblecket hördes åtminstone en unge tigga bland träden i trägårn. Måste fixa upp en ny häckningslåda eftersom den gamla åkt med i rivningen.

text och foto Lennart 2024-04-14


©Lennart Friggeråker


©Lennart Friggeråker


Utställning 

Ingemar Hedihn, känd konstnär och medlem i vår förening sedan 60-talet kommer att ha en utställning på Falbygdens museum under en månad. Utställningen heter "Retrospektiv" och med tanke på namnet så kan man ju förstå att den belyser hela Ingemars verksamhet som konstnär och författare.
Vernissage är söndag 21 april kl. 13.00 och utställningen kommer att pågå till 19 maj. På vernissaget kommer vännen Håkan Andersson (känd från radio och TV) att invigningstala. Detta är en utställning som föreningens medlemmar (och andra) anmodas att besöka. 

// Lennart 2024-04-14


Ny kommunart - nummer 303!

Den 12 april fanns en svartbent strandpipare på Fågeludden, det är art nummer 303 i kommunen om man får gå efter Artportalen. Det här fyndet är dessutom det andra i Västergötland genom tiderna. Det första inträffade i Alingsås för en del år sedan. Vart räcker 303 arter sett över hela landet? Det blir plats 44 av det. Det är många kommuner som återfinns inom tio arter hit eller dit.
Det går att öka artlistan historiskt med tofslärkan vid Vartofta station 1943. Kornsparv och tornuggla är andra arter som kan tillkomma. Å andra sidan finns risken att någon faller bort om man börjar granska listan i sömmarna. Den förra nya arten var havssulan från i höstas. Mer än högst en ny art om året kan man inte räkna med.

// Åke 2024-04-12


TRANTIDER

Massor av information finns här >>

Statistik över antal tranor vid Hornborgasjön >>

Webbkameror vid "Trandansen" se här >>


Kommunligan 2023

Varje år i juletid brukar jag presentera kommunligan, det vill säga hur många fågelarter som har setts i vår  och i våra närliggande kommuner under det gångna året. Det är ju egentligen ett mått utan värde, men kan ändå ge en bild vad kommunerna förmår under ett år. Variationen är ytterst liten mellan åren, den kommun som har samlat ihop flest arter brukar hamna runt 220. Så är det år efter år. Jönköping, för att ta ett exempel, får ihop tio fler. Det borde väl även vi kunna klara – men nej. Vår plats i landet är 53, vilket skulle kunna förbättras en hel del, kan man tycka? Den av våra skådare som fått ihop flesta av dessa arter i Falköpings kommun nådde 207.

Så till listan

Kommun

Antal arter

Falköping

223

Lidköping

220

Mariestad

213

Skövde

212

Skara

210

Ulricehamn

199

Tidaholm

185

Vara

150

// Åke


Rapport från onsdagsgruppen

Rapport från
5 juli >>

Tidigare rapporter finns här >>


©Evert Arnoldsson