KOMMANDE AKTIVITETER

      

NOTISER


Alla kommande programpunkter finns i Svarthaken  -
KLICKA HÄR >>


Om anmälan behövs framgår detta vid respektive aktivitet, i övrigt har vi ingen anmälan numera. Vi samlas alltid på Fredriksbergskyrkans parkering (övre delen av Wetterlinsgatan) om inte annat sägs under respektive programpunkt. Ta alltid med fika och kläder efter väder gäller. Om resa sker med privatbilar kan chauffören ta ut arton kronor per mil i reseersättning, som delas av dem som åker i bilen.

Smultronställen - KLICKA HÄR >>


UTFLYKTER FÖR DAGLEDIGA

Utflykter för daglediga en gång i veckan fortsätter i vår. Intresset får avgöra hur mycket och hur länge. Ni som är intresserade av att titta på fåglar i skog och mark bör hänga med på detta. Såväl gamla som nya deltagare hälsas alltid varmt välkomna. Det handlar om att vara ute några timmar varje onsdag förmiddag från tidigast sju till framåt middagen i bra fågelmarker. Det hela bygger på att hitta fåglarna tillsammans – var och en efter sin förmåga.

OBS: ny tid kl 07.00 från och med 26 april

Ta kontakt med Anita eller Kenneth om det finns någon tveksamhet om vädret.
Några förkunskaper behövs egentligen inte.

Anita Ljungström och Kenneth Mörk håller ihop det hela och de är ciceroner. Samling är på Fredriksbergskyrkans parkering och Anita har tfn 0515 - 80078, mobil 0705 – 87 09 08 och Kenneth har 0702 - 57 81 23.

OBS: Ta med fika. Kläder efter väder gäller

KOMMANDE PROGRAMPUNKTER

Alla programpunkter finns i Svarthaken  - KLICKA HÄR >>

JUNI

Söndagen den 18 juni
med start klockan 10.00

De vilda blommornas dag – Gläntankärret
Ansvarig är Torgny Jansson tfn 0515-711009. Se Smultronprogrammet.

Tisdagen den 20 juni
klockan 19.00
Månadsmöte vid Fäholmen –
Samling för samåkning på Fredriksbergskyrkans parkering klockan 18.30 för den som så önskar. Vi satsar på korvgrillning och ett kort möte vid Fäholmens grillplats. Efter mötet en kvällsvandring utmed Banevägen. Ta med eget fika och dryck. Korven ordnar vi! Åke ansvarar, Åke har tfn 0515 - 726042.

Torsdagen den 22 juni
klockan 18.00

Kallsågsmossen i Rådene
Botanisk utflykt. Det är stor kalkfuktäng som ligger på gränsen mellan Falköpings och Skövdes kommuner. Orkidérikedomen är mäktig med bland annat brudsporrar och vaxnycklar. Åke Abrahamsson och Jan Lindholm leder och Åke har tfn 0515-72 60 42, Jan har 0515–37131.

Tisdagen den 27 juni
Klockan 18.00

Skogastorp - Falbygdens orkidéparadis
Se Smultronprogrammet
Guide är Jan Lindholm

Lördagen 1 juli -
Avresa klockan 07.00

Bölets ängar
Botanik och allmän natur. Ett klassiskt naturområde i Västergötland. Ett par mil norr om Karlsborg. Hemresa över Forsvik och Göta Kanalbron. Förra året var vi endast tre som åkte och här hoppas vi på en kraftig förbättring. Åke Abrahamsson leder och som gärna vill veta ett par innan om du vill åka med. Ring 0515-726042.

Söndagen den 30 juli
klockan 09.00

Remmene skjutfält nära Herrljunga
Botanisk utflykt.
Ett av våra finaste områden med cypresslummer, klockgentiana och ljungögontröst. Observera att Du måste höra av dig innan eftersom det är ett skjutfält med verksamhet igång och man kan inte veta på ett tidigt stadium om det är öppet eller inte. Ring Åke för besked, Åke når du på tfn 0515-72 60 42. Vi hoppas att få hjälp av lokal expertis.

Lördagen den 5 augusti
klockan 08.00

Ängens dag - lieslåtter på Kurebo äng i Börstig
Torgny Jansson ansvarar och du når Torgnypå tfn 0515-711009.

Se Smultronprogrammet

Tisdagen den 8 augusti
klockan 18.00

Säsongsuppstart vid Trandansen
Stor tradition! Vi har som vanligt korvgrytan kokande. Kom när du vill men korven går till vid halv sju tiden. Om du behöver samåkning från staden kan du ringa Åke Abrahamsson som har tfn 0515 - 72 60 42.

Tisdagen den 15 augusti
klockan 19.00

Månadsmöte i klubblokalen
Vårens och sommarens bilder. Denna uppmaning har klingat något ohörd de senaste åren så vi hoppas på bättring denna gång. Jag –Åke- kommer att ta med en trave. Välkomna till en som vanligt trevlig kväll.

OBS: Samtliga gamla notiser (från 2002-2017) finner du genom att klicka här >>


AKTUELLA OBSAR >>>


Nummer sju!

Det händer ytterst sällan att vi har en tornfalkkull med sju ungar. Kanske en gång på tio år. Så stora äggkullar inträffar däremot oftare men det blir inte sju ungar av det. Detta hände idag i Hössna som ligger väster om Ulricehamn.

Åke Ab skrev och Ingalill fotade 16 juni 2017.


©Ingalill Abrahamsson


Fler toppresor...

Och så åkte vi till Kvismaren i Nerike en stycke in i maj, den fina artlistan som Erik Tornberger ordnat till finns här >>
Jag vill endast framhålla resans höjdpunkt, vi kunde lyssna till ortolansparv vid det lövskogsreservat som heter Sörön och som ligger alldeles nära Kvismaren. Vilken höjdare! En gång i tiden var ortolansparven en vanlig fågel - till exempel på Falbygden. Nu är det en raritet över hela landet.

Åke Ab 240517


Bra resa!

Sjöryd vid Dettern stod på programmet vid mitten av maj och resan blev inte sämre av att man firade fågelskådningens dag. Vilket fint arrangemang: Här ligger vi i lä men går att reparera. Fåglarna då. Det bästa blir två vassångare, en blåhake, en ängshök hona. flera skäggmesar och en pungmes. Inte illa! På vägen hem åkte vi till Österås vid Floby och - äntligen - hittade de tre första fjällpiparna för säsongen.

//Åke Ab 170513


Hallandsresa  den 29/4 med Skövde och Falbygdens Fågelklubb.

Vi startade skådandet på Getterön med bla fjällgås, ett par pilgrimsfalkar och massor av vitkindad gäss. Sedan lockade svarthuvad mås i Larssons våtmark och svartbent strandpipare i Påarp där vi också såg många sjöorrar, som rastade. Resan gick norrut till Korshamn, där fanns 18 myrspovar och lite andra vadare. Nästa stopp blev Digesgårds naturreservat, där Edvin hittade ett par svarthakad buskskvätta. Sista stoppet skedde vid Galtabäck med mängder av vitkindade gäss och ca 40 storspovar. Alla nio var nöjda  med resan, lite kyligt men solsken det mesta  av dagen.

Antal arter 111 st, lista finns här >>

//Anita Ljungström


Den bruna gladan...

...vid Falköpings soptipp.
Plåtad 23 april 2017.

Klicka för något större bild.


©Mari Friberg